Dobré jídlo (nejen) z blízka
Jídlo je darem Země a Slunce pro naši obživu. Potraviny jsou nositelem životní síly pro naše těla a duše. Záleží na jejich původu a podmínkách, ve kterých vznikají. Potraviny, které vyrostly blízko místa, kde žijeme, svědčí našemu zdraví i životnímu prostředí.
Plnohodnotné potraviny vyrostly ze živé půdy, bohaté humusem a půdním životem. Rostliny i zvířata měly přímý kontakt se sluncem i zemí (nestrávily život v halách při umělém osvětlení) a byly opečovávány lidskýma rukama.
Živé potraviny se nepotkaly s chemickými konzervanty a ochucovadly. Vyznačují se krátkou trvanlivostí. Mléko, které nebylo šokově pasterováno, do týdne zkysne. Salát neošetřený proti plísním a vadnutí po pár dnech nevypadá čerstvě.
Všímejte si, jak se po různém jídle cítíte. Jste plni energie nebo spíše unaveni?
Kvalitní potraviny mají prosté složení: chléb – složení: mouka, voda, sůl, kmín (jedinečnou chuť dělá pekařův um, nikoli „zlepšující“ přísady).
Rozumně s dopravou
Potraviny (a další zboží), které sníte během jednoho dne pravděpodobně nacestovaly více kilometrů než vy za celý život. Základní potraviny však lze pořídit z nejbližšího okolí. Na druhou stranu přeprava cisterny s 10.000 litry mléka 500 km může být šetrnější než jednotlivé cesty autem pro 3 litry mléka na farmu.
Vratné lahve, skleničky a pytlíky
Již při balení je jasné, že se z obalů stane zbytečný odpad. Kdo nechce spolu s jídlem kupovat tuny odpadu, chodí pro chleba s plátěnou taškou, nakupuje na váhu, v bezobalových obchodech a bioklubech anebo se domluví s přáteli a nakoupí alespoň ve velkých baleních. Jde to i bez obalů: www.bezobalu.org – testovací kamenný bezobalový obchod v Praze.
Kam pro místní bi(j)opotraviny
Spolehlivé značky
Stáhněte si zdarma leták Dobré jídlo nejen z blízka.
Použijte také náš webový rozcestník Kam dál?