Kam pro místní bi(j)opotraviny
Zkuste jeden týden jíst jen potraviny, u kterých budete znát původ všech surovin: kde vyrostla zelenina, kde se pásly krávy, které poskytly mléko pro vaše oblíbené sýry. Pozor, možná si pak nepochutnáte na některých dřívějších laskominách.
Kam na ně?
- na vlastní nebo sousedovu zahrádku
- do truhlíku za oknem a na balkóně
- na trh
- na farmu
- do obchodů s regionálními potravinami
- do prodejen zdravé výživy: vedle biopotravin z dáli stále častěji rozšiřují nabídku i o potraviny z nejbližšího okolí
KPZ
Komunitou podporované zemědělství – společenství odběratelů bedýnek přímo navázané na farmáře, jehož úrodu si předplácí. S farmářem sdílí výhody bohaté úrody i riziko neúrody. Příklady nejen z ČR na www.kpzinfo.cz
Komunitní zahrady
Skupina lidí, kteří stojí o vlastnoručně vypěstovanou zeleninu, se domluví na společném využívání zahrady nebo políčka. Dělí se o náklady i o úrodu. Někdy si najmou zahradníka, který pro ně zeleninu pěstuje. Např. www.kom-pot.cz
Biokluby, lokální družstva
Obvykle neformální, členové družstva si určí kritéria, podle kterých chtějí získávat místní a zdravé potraviny a společně organizují distribuci potravin ze svého kraje, případně nákup biopotravin z velkoobchodu. Ušetří tím jednotlivé cesty a mohou podpořit menší pěstitele nebo rodinné výrobce, kteří se do obchodů nedostanou.
Bedýnky
Systém distribuce zeleniny kdy odběratelé dostávají každý týden směs sezónní zeleniny a většinou dopředu neznají obsah bedýnky. Vhodné pro ty, kteří milují překvapení a dokážou v kuchyni improvizovat podle toho, co pro ně zelinář sklidil.
Společné objednávky
Dejte dohromady větší objednávku s přáteli nebo kolegy v práci, farmáři Vám pak své produkty rádi přivezou přímo na vaši adresu anebo spojte nákup s výletem na farmu.
Důvěřujte, ale prověřujte
* Farmářské obchody a trhy nejsou zárukou, že zde nakoupíte potraviny přímo od farmářů. Překupníky na trhu obvykle zaskočí otázky na ošetření proti plísni, původ semínek, používaná hnojiva apod.
* Regionální potraviny mohou označovat proměnlivě široký region, např. kraj, chráněnou krajinnou oblast. Důležitá jsou kritéria udělování té které značky.
* Klamavé obaly: tradiční čeští výrobci pod svou značkou prodávají například i sýry vyrobené v zahraničí. Zemi původu mléčných a masných výrobků snadno zjistíte podle registrační značky zpracovatele:
* Domácí výpěstky nemusí být nejzdravější. Někteří zahrádkáři používají více pesticidů než konvenční zemědělci. Také nákupem mořených semínek přispíváte k preventivnímu chemickému boji proti domnělým škůdcům namísto spolupráce s přírodou.
Nejlepší zárukou kvality nabízených potravin je osobní znalost pěstitele, chovatele a zpracovatele. Ptejte se na původ masa a zeleniny ve vaší oblíbené restauraci. Žádejte místní biopotraviny ve vašem obchodě. Dobrý obchodník vám vyjde vstříc.
Stáhněte si zdarma leták Dobré jídlo nejen z blízka.
Použijte také náš webový rozcestník Kam dál?